cornwall

cornwall

dinsdag 23 augustus 2016

Bath: historisch en levendig

Onze Cornwall-week sloten we af met een kort verblijf van één overnachting in Bath. Dat gaf ons een middag en een ochtend de gelegenheid om met deze Wereld Erfgoedstad kennis te maken. Er valt in Bath veel te beleven, dus de beperkte tijd noopte ons tot het maken van keuzes.                                                                         Vanaf het busstation vonden we die eerste middag door de grote winkelstraten onze weg naar het oude centrum. 
Daar begonnen wij onze ontdekkingsreis door Bath in de tijd, waarin de stad ontstaan is. De Romeinen bouwden in de eerste eeuw een tempel voor Sulis Minerva en thermen rond de natuurlijke warmwaterbronnen. Na het vertrek van de Romeinen raakten de baden in verval, maar in de loop van de 18e eeuw kreeg de Britse upperclass onder invloed van de dandy "Beau Nash" hernieuwde belangstelling voor de geneeskrachtige warmwaterbronnen. Dat gaf de stad een enorme impuls: er werden nieuwe, deftige huizen gebouwd en door de vraag naar luxe artikelen ontstond er werk voor vele handwerklieden. Bath werd een levendige, moderne badplaats voor de Britse elite. 

De oorspronkelijke Romeinse thermen bevinden zich onder het huidige straatniveau. Pas aan het eind van de 19e eeuw werden de oude baden opgegraven en inmiddels is het een indrukwekkend complex, waar niet alleen de Romeinse badcultuur wordt getoond en toegelicht door o.a. plaquettes, maquettes en lichtshows, maar waar ook archeologische vondsten als sarcofagen, muntstukken, beelden, gebruiksartikelen en andere voorwerpen uit die tijd het plaatje aanvullen.


Fragmenten van de voorzijde van de tempel


 
 Hoofd van Sulis Minerva en een bronzen hoofdtooi, waarschijnlijk van een priester


De bron voorziet nog steeds dagelijks in 1.170.000 liter warm water (46 graden).

Stoomwolken hangen boven het water dat via deze overstort uit de bron in de kanaaltjes stroomt naar het grote bad. Overtollig water wordt afgevoerd naar de rivier. Prachtig om het hele systeem van kanalen en sluizen, de verschillende badruimtes en baden te kunnen zien.
Materialen en een video illustreren hoe verschillende stenen werden gemaakt en gebakken.


ZwembadSinds wij (jaren geleden) de thermen van Caracalla in Rome hebben bezocht, zijn we onder de indruk van de bouwkunst en technieken die de Romeinen in de oudheid reeds beheersten. Toen al vond ik met name het systeem van verwarming en afvoer van warme en vervuilde lucht zo vernuftig en in deze badhuizen in Bath is dat ook zo prachtig te zien. Deze Hypocaust is echt een plaatje!
Een bezoek aan de thermen van Bath is echt een belevenis, maar voor wie dat niet mogelijk is, is de virtuele rondleiding een bescheiden alternatief.Wie van de moderne thermen gebruik wil maken, moet daarvoor misschien wel wat wachttijd over hebben.


 

Een andere historische site die we natuurlijk niet konden overslaan, was Bath Abbey - op steenworp afstand van de thermen. In de abdij werden we niet alleen verrast door de schoonheid van het interieur, maar ook door het optreden van een groot kinderkoor.

Deze vrijdag was het International Music Festival in Bath. Op vele locaties in de stad was er muziek in velerlei toonaarden en ook op straten en pleinen was music in the air.
We hebben een poosje naar dit jeugdkoor geluisterd en gekeken. Het was een leuk en vrolijk optreden: geen gedragen hymnes, maar vol stevige ritmes die met voet, hand en mond kracht werden bijgezet. En vooral heel veel plezier.
Door dit optreden hebben we ons beperkt tot een bescheiden ronde door de kerk om de prachtige waaiergewelven en en fraaie glas-in-loodramen te bewonderen.

Ook Bath is in 1942 tijdens de raids stevig gebombardeerd door de Duitse luchtmacht.  Het grote oostelijke raam van de abdij is daarbij volledig aan gruzelementen geblazen. De brokstukken zijn opgeslagen, maar lange tijd meende men dat het raam niet meer te repareren was, totdat glazenmaker Harry Kirk in 1952 de uitdaging aanging. Hij begon met het meetwerk met behulp van een brandweerladder, wist een proefpaneel te installeren en was goed op weg, toen in 1953 het steenwerk rond de ramen in een gevaarlijke staat bleek te verkeren. Ook dat werd aangepakt, maar het was een stevige klus voor vader en zoon Kirk om in de wintermaanden van 1955 de overige delen van het raam te installeren. In februari was de restauratie voltooid. Het raam bestaat uit 864 square feet stained glass, waarvan 60% van het originele glas.
Een mooi verhaal achter het verhaal dat het raam zelf vertelt met 56 scènes uit het leven van Christus.

Onder: James Montagu (de spelling zonder eind-e volgens het toelichtingspaneel)
Bath is een leuke en levendige stad en er valt voor iedereen wel wat te ontdekken en te doen. Straatoptredens in velerlei vorm, niet alleen muziek tijdens het muziekfestival. Veel leuke winkels op het plein en in Abbey Green of verder doorlopend in de historische markthal Guildhall Market.In Guildhall Market word je door de Queen zelf ontvangen en je kunt er terecht voor wolbollen, vloerkleedjes, vlaggen tot de meest fantastische theepotten en allerhande lekkernijen.
Vandaar liepen we in een mum van tijd naar de oevers van de Avon en  naar de sfeervolle Pulteney Bridge. Daar hadden we een mooi uitzicht over river Avon.
Aan de overkant van de brug zijn we afgedaald naar de andere oever, vanwaar we weer even een andere kijk op Bath kregen. Het pad langs de rivier bracht ons ook langs Beazer Garden Maze, een soort labyrint waarin je, als je de juiste paden volgt, in het centrum belandt op het mozaïek van de Gorgol, of zonnegod Sul (gerelateerd aan de Sulis Minerva tempel).

We keerden weer terug naar de andere oever, waar we nog even ons neus binnen de deuren van St. John the Evangelist Catholic Church staken, een gotische kerk die wel in schril contrast staat met de abbey. Onze toeristengids bood hierover geen informatie, maar ik vond een artikel op wikipedia, dat onze waarnemingen aardig bevestigde. Evenals in de katholieke Middellandse-zee landen, troffen we in Engeland de meeste kerken open. Wij slaan de mogelijkheid om dit soort monumentale gebouwen te bekijken, ook als ze niet (zo) bekend zijn, zelden over. Soms valt het tegen, maar soms wordt je zomaar door iets heel moois verrast. St. John's heeft niet direct mijn voorkeur, maar het echtpaar dat hier blijkbaar in het huwelijk gaat treden, zal ongetwijfeld een prachtige dag gaan beleven.


Bath heeft een ruime en gevarieerde keuze aan horeca. Dat bood uitkomst voor onze opspelende hongergevoelens en we vonden een aardig restaurant boven een leuke pub. Daarna liepen we een ruime route door de stad onderweg naar het busstation.
In het park was inmiddels het feest begonnen, er speelde een leuke band, en wij voegden ons korte tijd bij het publiek.


Op straat gebeurde ook van alles.


 


Voor ons werd het tijd om op de bus te stappen teneinde ons op tijd bij onze B&B te melden.
We hadden nog een ochtend tegoed!

Voor wie een relativerende toon over de wetenswaardigheden van Bath weet te waarderen is dit artikel in de Volkskrant heel aardig: http://www.volkskrant.nl/archief/twee-dagen-bath-is-genoeg-voor-jaren~a405456/


Geen opmerkingen: