cornwall

cornwall

zondag 3 juli 2016

Bude, een wandeling


Van ons logeeradres middenin het platteland naar Bude was het toch wel een aardig stukje rijden. Half uurtje? Ik weet het niet meer precies. Het dorp Bude ziet er niet onvriendelijk uit, maar onderscheidt zich niet bijzonder of het moet door het kanaal zijn. Het kanaal van Bude is aangelegd in 1825 om zand naar het binnenland te vervoeren om de zure bodem aldaar te verbeteren. Het pad langs het kanaal biedt een mooie wandelgelegenheid. Gemakkelijk vanaf de VVV, waar een grote parkeerplaats is. Het weer was aangenaam, maar niet helemaal stabiel en daarom besloten we met de wandeling te beginnen.


Vissers vinden hier een stek, er werden kanolessen gegeven. De Canadese ganzenpullen hadden geen zwemles nodig, maar er werd wel goed over hen gewaakt.


De Bude marshes aan de andere kant van het voetpad zijn een plaatselijk natuurreservaat, waar ook wandelgelegenheid is. Vanuit de vogelhut hebben we op dit moment slechts een enorme stilte kunnen waarnemen.


Onderweg hebben we wel veel vogels gezien en gehoord, o.a. rietzangers, maar in het dichte struikgewas of het riet en te ver aan de overkant, waren er geen goede foto's te maken.

Op verschillende plaatsen waren sluisjes om de waterhoogte te reguleren.


Waterhoen met kleintjes.
Aan de overkant werden schapen naar een andere wei gedreven. Herder en hond??? Het kan ook moderner blijkbaar.
In de bermen onderweg hadden we al her en der wilde hyacinten gezien. Hier was de bosbodem op sommige plaatsen helemaal blauw van de Blue Bells. Het bos was zelfs naar de Blue Bells genoemd. Maar het hield niet op met de blue bells, er waren ook heel veel andere soorten.Parende wantsen, dagkoekoeksbloem. In het kanaal een vistrap.
Aan het eind van het voetpad is grote vijver waar verschillende Canadese ganzenfamilies rondscharrelden. Deze pulletjes zaten niet ver van het pad. Eerst graasden de kleintjes rustig, maar daarna begonnen ze druk tegen elkaar te kwetteren. Zo grappig en aandoenlijk.
Er is hier een (gratis) parkeerterrein en een theehuis, waar we een broodje hebben genuttigd. We kwamen tot de ontdekking dat we te weinig geld in de parkeermeter bij de VVV hadden gedaan voor de hele rondwandeling via Widemouth . Daarom zijn we hetzelfde pad teruggelopen.Al dat jonge grut is wel leuk, ook gewone eendjes.Op een van onze laatste dagen zijn we het dorp Bude wat verder ingelopen. Zoals gezegd: niet onaardig maar zeker niet bijzonder. Veel winkels voor sportieve strandgenoegens. Voor souvenirs, aardige hebbedingetjes, kun je beter in Padstow terecht.
Geen opmerkingen: